Botulinum Toksini

Botulinum toksin

Botulinum toksin  işlemi ameliyatsız estetik uygulamaları arasında en çok tercih edilen yöntemdir. Hastaların zamanla cilt altında doğal olarak üretilen eslatik ve kolajen kayıplarına bağlı olarak ortaya çıkan sorunlarından kurtulması için uygulanır. Ciltte yaşlanmanın en önemli nedeni elastin ve kolajen üretiminin azalması ve buna bağlı olarak da cildin elastik kaybıdır. Buna ek olarak bazı hastalarda yapısal olarak estetik sorunlar vardır. Yapılan Botulinum toksin işlemi ile birlikte hem cilt sarkmaları hem de diğer estetik kusurlar kolaylıkla giderilebilir.

Botulinum toksin Nedir?

Botulinum toksin nedir ve tam olarak cilt üzerinde nasıl etkiler sağlar konusu çok merak edilir. Botulinum toksin olarak ifade edilen uygulama aslında cildin doğal olarak alt yapısında yer alan maddelerin, tekrar cilde enjekte edilmesidir. Ciltaltı dokusunda doğal olarak hyalüronik asit ve kolajen bulunur. Bunlar zamanla azalır veya da cildimizde yeterli oranda bulunmaz. Bu durumda da estetik olarak bazı kusurlar ortaya çıkar. Özellikle kırışıklık, çöküklük, renk eşitsizlikleri görülür. Yapılan Botulinum toksin işlemi ile birlikte cildin daha sağlıklı, ışıltılı ve Botulinum toksinn görünmesi sağlanır.

Yüze Yapılan Botulinum toksin İşlemleri

Botulinum toksin estetiği alanında yüz bölgesine yapılan pek çok farklı uygulama vardır. Bu uygulamalarının etkinliği ve kalıcılığı değişiklik gösterir. Yapılan popüler ve etkili uygulamalar şöyledir:

Dudak Botulinum toksinsu

Dudak Botulinum toksinsu, dudakların daha şekilli ve hacimli gösterilmesi için uygulanan etkili bir yöntemdir. Üst ve alt dudağa enjekte edilen Botulinum toksin maddesi ile daha Botulinum toksin ve çekici bir dudak görüntüsü elde edilir.

Yanak Botulinum toksinsu

Yanak bölgesindeki çöküntüleri, kırışıklıkla ve şekil bozukluklarını gidermek için uygulanır. Hastaların yanak bölgesine uygun miktarda Botulinum toksin uygulanarak daha gergin bir cilt dokusu elde edilir.

Elmacık Kemiği Botulinum toksinsu

Botulinum toksinn elmacık kemikleri her zaman daha çekici bir görünüm sağlar. Bazı kişilerde zamanla veya da yapısal olarak elmacık kemiklerinde yeterli Botulinum toksinnluk olmaz. Bu durumda uygulanan Botulinum toksin  ile birlikte daha Botulinum toksinn bir elmacık kemiği görüntüsü elde edilir.

Çene Botulinum toksinsu

Kare ve yuvarlak yüz görünümünü düzeltmek ve yüzün daha ince görünmesini sağlamak için çene Botulinum toksinsu yapılır. Çene bölgesine uygulanan Botulinum toksin işlemi ile birlikte daha ince ve jawline etkisi oluşan bir yüz görünümü elde edilir.

Göz Altı Botulinum toksinsu

Botulinum toksin uygulamalarında en çok tercih edilen yöntemlerden biri göz altı ışık Botulinum toksinsudur. Göz altındaki çökük ve mor görünümün giderilmesi için uygulanır.

Botulinum toksin Nasıl Yapılır?

Botulinum toksin uygulaması genel olarak ince iğneler yardımı ile yapılan bir işlemdir. Uygulama yapılacak olan bölgeye anestezik etkiye sahip krem uygulanır ve bölgede uyuşma sağlanır. Sonrasında önceden belirlenen miktarda Botulinum toksin maddesi, bölgeye uygulanır ve doktor gerekli şekillerde oynama sağlar. Böylece Botulinum toksin maddesi istenilen düzeyde etki sağlar. Uygulamanın hemen ardından şişlik, kızarıklık ve morluk olabilir. Bunlar kısa sürede geçecek ve böylece uygulamanın etkisi de çok daha iyi ortaya çıkacaktır.

Botulinum toksin Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Botulinum toksin öncesi hastaların genel olarak dikkat etmesi gereken unsurlar şöyledir;

  • Kan sulandırıcı etkiye sahip ilaçlar, bitkiler ve yiyecekler tüketilmemelidir.
  • Alkol ve sigara alımı bir süreliğine bırakılmalıdır.
  • Cilt makyaj ve benzeri uygulamaların yapılmamış olması gerekir.
  • Uçuk, sivilce gibi problemleri olan cilde Botulinum toksin uygulaması yapılmaması önerilir.

Botulinum toksin Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Botulinum toksin sonrası süreç çok daha önemli ve dikkat gerektirir. Yapılan Botulinum toksin işleminin daha başarılı olması ve sorun çıkmaması için hastaların dikkat etmesi gereken noktalar şöyledir;

  • Öncesinde olduğu gibi sonrasında da kan sulandırıcı etkiye sahip şeylerin kullanılmaması gerekir.
  • Hastanın operasyondan sonraki ilk 2 saat dik pozisyonda kalması ve 24 saat zorlayıcı egzersizler yapmaması gerekir.
  • Botulinum toksin işlemi sonrasında hemen cilt bakımı yapılmamalıdır. En az 1 hafta bunun için beklenilmesi önerilir.
  • Enfeksiyon riskine karşı havuz, hamam ve sauna gibi ortamlardan uzak durulması gerekir.
  • İlk 4 saat hastanın yüz üstü yatmaması gerekir.
  • Alkol ve sigara kullanımına yine bir süre ara verilmesi gerekir.

Botulinum toksin Fiyatları

Botulinum toksin fiyatları uygulama yapılacak olan bölgeye ve işlemlere göre değişir. Ne kadar geniş bir alana ve yüksek miktarda Botulinum toksin yapılacaksa fiyat ona göre yüksek olacaktır. Bunların yanı sıra kullanılan Botulinum toksin maddesi ne kadar kaliteli olursa fiyat yine o kadar yüksek olacaktır. Botulinum toksin uygulamalarının fiyatları hakkında bilgi almak için doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Botulinum toksin maddeleri zararlı mıdır?

Botulinum toksin işlemlerinde sıklıkla Botulinum toksin maddesi olarak hyalüronik asit kullanılır. Bu madde vücudumuzda doğal olarak bulunur. Bu yüzden de herhangi bir zararı yoktur. Ancak bu madde dışında kullanılan maddeler zararlıdır.

Botulinum toksinların kalıcılığı ne kadardır?

Botulinum toksin uygulamalarının kalıcılığı uygulama yapılan bölgeye göre değişir. Ayrıca uygulanan Botulinum toksin maddesinin kalitesinin büyük bir etken olduğunu söyleyebiliriz. Uygulamanın genel olarak süresi 8 aydan 2 yıla kadar değişiklik gösterir.

Uzun ömürlü Botulinum toksinları tavsiye eder misiniz?

Botulinum toksin uygulamalarının etkinlik süresinin artırılması için ek maddelere başvurulabilir. Ancak vücutta uzun süre kalan Botulinum toksin maddesi tehlikeli reaksiyonlara sebep olabileceği için uzun süreli Botulinum toksinlar önerilmez.

Botulinum toksinlar alerji yapar mı?

Botulinum toksin işlemlerinde yalnızca hyalüronik asit kullanıldığında alerji yapmaz. Ancak buna ek olarak etkisini veya da kalıcılığını artırmak için maddeler kullanılırsa, bunların alerji yapma riskleri ortaya çıkabilir.