Gastrik Bypass – Mide Küçültme

Gastrik Bypass

Gastrik bypass kilo vermek isteyen kişilerin başvurduğu bir tür obezite cerrahi yöntemidir. Bu operasyon kapsamında midenin belirli bir oranda alınması ve buna bağlı olarak mide hacminin küçültülmesi sağlanır. Mide hacminin azaltılması ile birlikte ince bağırsak üzerinde de birtakım işlemler yapılır. Gastrik bypass ile birlikte hastaların mide hacmi küçültülür ve buna bağlı olarak da kişilerin daha az besinle doyma etkisi sağlanır. Bağırsaklar üzerinde yapılan işlemlerle birlikte de alınan besinlerin emilimi azalacaktır.

Gastrik Bypass Nedir?

Gastrik bypass nedir ve nasıl etki eder konusu her geçen gün daha fazla merak edilmeye başlamıştır. Son yıllarda obezite sorunun ciddi bir hastalığa dönüşmesi ile birlikte yeni ve gelişmiş tedavi yöntemleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Gastrik Bypass işlemi de obezite cerrahisinin en önemli ve etkili işlemlerinden biridir. Bu operasyonda hastaların midelerine baypass yapılır ve midenin bir kısmı alınır. Alınan kısımla birlikte hastaların ince bağırsağı da küçük mideye yerleştirilir. Bu işlem sayesinde hastalar daha hızlı doyma hissine ulaşır ve fazla yediklerinde rahatsızlık hisseder.

İnce bağırsak üzerinde yapılan işlemlerle birlikte de hastaların almış olduğu besinlerin emilmeden direkt bağırsağa geçmesi sağlanır. Bu da alınan kalorinin büyük bir kısmının vücuda zarar vermemesini sağlar.

Gastrik Bypass Nasıl Yapılır?

Gastrik bypass nasıl yapılır sorusunun cevabı, bu operasyonu geçirmek isteyen hastaların en çok merak ettiği konuların başında gelir. Son yıllarda robotik cerrahi kullanılarak da yapılan gastrik by-pass operasyonunun yapım aşamaları şöyledir;

  • Operasyon için hastanın karın bölgesinde 1 cm çapa sahip 4 ila 6 adet arasında delik açılır.
  • Bu operasyon sırasında hastanın midesinin ortalama %95’i by pass edilmektedir.
  • Cerrahi müdahale sırasında ikiye ayrılan midenin bir kısmı ve 12 parmak bağırsağı bypass edilir. Daha sonrasında bağırsağın ortalarına takılır. Bu yöntem sayesinde tüketilen yiyecekler 12 parmak bağırsağına geçmeden vücuttan atılır.

Gastrik bypass operasyonunda asıl amaç, hastaların en az gıda ile doyması ve aldıkları gıdalarının emiliminin engellenmesidir.

Gastrik Bypass Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gastrik bypass öncesi hastalar bazı önemli noktalara dikkat etmeli ve operasyona hem fiziksel hem de psikolojik olarak iyi hazırlanmalıdır. İşlem öncesinde bazı tetkikler yapılarak hastanın operasyon için uygun olup olmadığı incelenir. Hastanın operasyona uygun olduğu tespit edildikten sonra operasyon için gün verilir ve hasta işleme alınır. Hastanın operasyon öncesinde her cerrahi müdahale de olduğu gibi en az 6 saat öncesinde besin almayı bırakması, kan sulandırıcı etkiye sahip ilaçları almaması ve daha da önemlisi sigara ve alkol gibi alışkanlıklara ara vermesi gerekir. Ayrıca bu süreçte doktorunuzun tavsiyelerine harfiyen uymanız gerekir.

Gastrik Bypass Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Gastrik bypass sonrası beslenme bu süreçte en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Bu süreçte beslenme konusu üzerinde durulması gereken noktalar şöyledir;

  • Mutlaka günde 3 öğün beslenilmesi gerekir.
  • Hastaların ilk 2 hafta sıvı, sonrasında da 3-4 haftalarda püre kıvamında olan besinleri tüketmesi gerekir. Operasyon sonrasında normal beslenme düzenine geçiş zaman alacaktır.
  • Hastaların mutlaka dengeli bir beslenme düzenine geçmesi gerekir.
  • Bu süreçte günde en az 1,5-2 litre kadar sıvı alınması gerekir. Aksi durumda dehidratasyon tehlikesi yaşanabilir.
  • Mutlaka beslenme düzeninde yumuşak ve berrak gıdaların tüketilmesi gerekir.
  • Uzak durulması gereken besinlerin başında basit şekerler gelir.
  • Tüketilen besinlerin yanı sıra bunların tüketim şekli de çok önemlidir. Mutlaka fazla çiğnenmesi ve püre şekline getirilerek tüketilmesi gerekir.
  • Bu süreçte özellikle yeterli miktarda protein alındığından emin olunması gerekir. Bunun içinde her gün 3 bardağa kadar kaymağı alınmış süt tüketilmesi gerekir.
  • Katı yiyeceklerin yanında sıvı alınmaması gerekir.
  • Yemeklerden önce ve sonra sıvı alınabilmesi için en az 30 dakika beklenmesi gerekir.

Gastrik Bypass Ameliyatı Riskleri

Gastrik bypass riskleri operasyon öncesinde bilinmeli ve hastalar buna göre operasyona karar vermelidir. Operasyon sürecinde hastaları bekleyen en önemli riskler ve yan etkiler şöyledir;

  • En sık görülen yan etkiler; kanama, enfeksiyon, fıtık ve bağırsak tıkanıklığıdır.
  • Süreçte en çok tedirgin eden ve korkulan yan etki, mide ve ince bağırsak arasında herhangi bir kaçak olmasıdır. Bu durumun yaşanması neticesinde yeniden cerrahi müdahale gerekir.

Bypass mide ameliyatı sonrasında çok nadir olarak ayaklarda ve karaciğer de kan pıhtısı sorunu yaşanabilir. Bu tip risklerin ve komplikasyonların yaşanma oranı oldukça düşüktür.

Gastrik Bypass Ameliyatı Fiyatları

Gastrik bypass ameliyatı fiyatı hasta üzerinde nasıl bir operasyon yapılacağına göre değişir. Bazı hastalarda tedavi gerektiren farklı durumlar söz konusu olabilir. Bu durumda da ekstra tedavi maliyeti çıkabilir. Hastalara yapılacak tüm işlemlere karar verildikten sonra ancak fiyatlandırma bilgisi verilebilir. Tüm bu sebeplerden dolayı hastanın net fiyat bilgisi alabilmesi için muayene olması gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Gastrik By-Pass Ameliyatı Sonrası Hastalar Ağır Kaldırılabilir mi?

Hastalar operasyondan hemen sonra değil ancak ortalama 6 hafta gibi bir süre sonra artık ağırlık kaldırabilir duruma gelir.

Gastrik By-Pass Ameliyatı Sonrası Araba Kullanılabilir Mi?

Operasyonun ardından otomobil kullanmak gibi aktiviteler için hastaların en az 2 hafta gibi bir süre beklemesi gerekir.

Gastrik By-Pass Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Kilo Vermeye Başlanır?

Bu tip operasyonların ardından kademeli olarak kilo vermeye başlanır. İlk aylarda en hızlı kilo verme yaşanır. Sonrasında kilo verme süreci yavaşlar. Hastalar vermek istedikleri fazla kilonun büyük bir oranını ilk 2 yılda kaybeder.