İmplant Tedavisi
İmplant tedavisi diş kaybı yaşayan ve artık sabit diş kullanması sıkıntı olan kişilerde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dişlerin ağızda sabit durabilmesi için bir köke ihtiyaç vardır. Bu köklerin olmaması halinde de implant tedavisi ile yapay kökler elde edilir. Bu sayede aynı kök üzerine sabit protez dişler uygulanır ve hastalar kendi sağlıklı dişi gibi aynı şekilde protez dişlerini kullanabilir. Diş implantı kısacası çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür.
İmplant Tedavisi Nedir?
İmplant tedavisi nedir ve nasıl uygulanır konusu son derece önemlidir. Bu tip tedavilerde amaç kişinin daha sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmasıdır. Kişinin sağlıklı dişlerini kaybetmesi neticesinde artık sabit diş kullanması mümkün olmaz. Bu durumda diş kaybı yaşanan bölgede eğer köprü olarak kullanılabilecek dişler varsa geçirmeli yapılabilir. Eğer bu dişler de yoksa yapay çene vidası olan implanta ihtiyaç vardır. İmplant işlemlerinde, cerrahi olarak açılan çeneye, özel olarak geliştirilen vidalar yerleştirilmektedir.
Neden Diş İmplantı Yapılır?
İmplant yapımı kişilerin hayatında büyük faydalar yaratır. İmplant olarak ifade edilen çene vidası, diş kökleri kaybedildiğinde bu köklerin yerine takılır. Takılan bu vida, dişlerin sabit bir şekilde takılabilmesini sağlar. Çenede bir diş kökü olmadığında protez olan dişler, dişe sabitlenemez. Yani aslında diş implanlarının yapılma amacı tamamen sabit dişlerin kullanılmasıdır.
İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
İmplant diş uygulanmaya başladığı ilk andan bu yana hep popüler olmuş bir uygulamadır. Bunun en önemli nedeni yapılan tedavinin pek çok avantajlarının bulunmasıdır. Bu tedavinin sizlere sağlayacağı en önemli avantajlar şöyledir;
- Yapılan implant tedavisi ile birlikte kişilerdeki kemik erimesinin önüne geçilir.
- İmplant tedavisinde komşu dişler zarar görmez.
- Hasta implant tedavisinde kullanılan vidayı ve üzerine yapılan kaplama dişi, kendi dişi gibi rahatlıkla kullanabilir.
- Takılan implantlarla, çok rahat bir şekilde bir şeyler yenip, içilebilir.
- Sadece çene kemiği değil aynı zamanda diş etlerinin de korunması sağlanır.
- İmplant tedavisi sayesinde kişiler protez dişler kullanabilir. Eğer implant tedavisi olmazsa kalıcı protezler sabitlenemediği için hastalar yalnızca takma diş kullanabilir.
Diş İmplantı Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisi nasıl yapılır bazı yanlış bilgiler dolayısı ile kişileri korkutur. Hastalar genel olarak implant tedavilerinin çok zor olduğu, iyileşme sürecinin uzun olduğu gibi pek çok hatalı bilgi vardır. Öncelikle operasyonun kendisi sor değildir çünkü operasyon öncesinde hastaya sedasyon etkili anestezi verilir. Yani hasta yapılan işlemlerin hiçbirini hissetmez. Daha sonrasında kişinin çenesinde kalan dişler yardımı ile çene ölçüsü alınır. Belirlenen ölçüler sayesinde de uygun implant boyutları hazırlanır. Hazırlanan implantlar daha sonrasında çene kemiğine yerleştirilerek işlem tamamlanır. Operasyonun ardından hastalar kısa sürede gündelik yaşamına devam eder.
İmplant Tedavisi Öncesi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
İmplant tedavisi öncesi sonrası hastalar hem tedavinin başarılı olması hem de herhangi bir komplikasyon olmaması için bazı noktalara dikkat etmek durumundadır. Bu süreçte genel olarak dikkat edilmesi gerekenler şöyledir;
- İmplant öncesinde iyi bir doktor bulunması ve tedavinin tam donanımlı bir klinik ortamında yapılması çok önemlidir. Ayrıca hastaların gerekli tetkiklerinin yapılması ve tedavi için ne kadar uygun olduklarının tespit edilmesi gerekir.
- İmplant tedavisi sonrası ise hastaların öncelikle düzenli olarak buz tedavisi uygulaması gerekir. Bu tedaviyi 10 dakikalık aralıklarla uygulamanız gerekir.
- Operasyon sonrasında ayrıca çok sert gıdaların tüketilmemesi çok önemlidir. Bu davranışlar implantların ömrünü kısaltır.
- Operasyon sonrasında ayrıca beslenme düzenine de çok dikkat edilmesi gerekir. Hastaların mutlaka daha çok püre kıvamında ve yumuşak olan besinleri tercih etmesi gerekir.
- İmplantlar yerleştirildikten sonra alkol ve sigara kullanımı iyileşme sürecini olumsuz etkileyecektir.
İmplant takıldıktan sonra ne kadar dikkatli ve özenli olursanız, süreç sizler için o kadar rahat geçecektir. Bu süreçte dikkatli olmanız ayrıca takılan implantın ömrü de belirleyecektir. Bu yüzden de yine dikkatli olunması gerekir.
İmplant Tedavisi Fiyatları
İmplant tedavisi fiyatları kişilerin çenelerine kaç adet implant takılacağına göre değişir. Hastaların ne kadar kayıp diş kökü varsa ve ne kadar çok protez uygulanması gerekiyorsa, buna göre işlem yapılır. Ayrıca takılan implantların kalitesine göre de fiyat konusu değişir. Ne kadar kaliteli ve dayanıklı implantlar takılırsa, fiyat o kadar yüksek olacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
İmplant uygulamasının ömrü ne kadardır?
İmplant uygulamalarının ömrü, düzgün ve doğru bakıldığında oldukça uzun olabilir. Bu süreçte hastaların ağız ve diş sağlığına özen göstermesi, sigara kullanmaması gibi unsurlar sayesinde implant tedavisinin ömrü de uzun olmaktadır.
İmplant kaç günde takılır?
İmplant tedavilerinde genel olarak implantların takılma süresi uzundur. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık implantların takılma süresi de kısalmaya başlamıştır. Ortalama 3-4 ay gibi bir sürede tedavinin tüm süreci tamamlanmaktadır.
Kaç tane implant takılması gerektiğine nasıl karar veriliyor?
Hastalarda çene bölgesine yerleştirilecek olan implant sayısına, yapılan muayene sonrasında karar verilebilir. Kişilerin çene yapısına ve eksik olan dişlerine göre kaç adet implant takılması gerektiği belirlenebilir.
Vücudumuz İmplantları reddeder mi?
İmplant tedavisinde, kişilerin çene bölgesine titanyum maddesinden elde edilen implantlar yerleştirilir. Bu maddenin en önemli özelliği, vücutla tam uyumlu olması ve hiçbir yan etkisinin bulunmamasıdır. Bu unsurlardan dolayı implantların vücut tarafından reddedilmeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.